Since ikan siakap tu umi dah siang dan bersihkan awal-awal lagi, arini proses memasaknya tak lama pun. Lagipun uni bukan pandai sangat masak, jadi dari segi penyediannya tak lah terlalu complicated. Kali ni umi nak masak 2 ekor ikan siakap, so that anak-anak boleh makan extra sikit.
Bahan-bahan yang umi gunakan:
1. Ikan siakap 2 ekor (saiz sederhana)
2. 3 ulas bawang putih (mayang halus)
3. Bawang merah 4 ulas (mayang)
4. Halia (dalam 1 inci) (potong panjang)
5. Cili merah (3-4 biji) (hiris halus @ letak macam tu jer)
6. 3 sudu sos ikan
7. Sedikit jus limau nipis (since xder limau nipis, umi guna lemon jer)
8. Garam & gula secukup rasa
![]() |
Daun limau purut, bawang2 dan serai yang sudah diketuk |
![]() |
Perapkan dengan 1 kiub ayam & sedikit lada hitam yang ditumbuk kasar |
![]() |
Masukkan sos ikan, sesikit garam, gula dan semua yang dipotong tadi termasuklah jus lemon |
![]() |
Kukus dalam 15 minit & tara.....siap untuk dimakan |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan